Is muziek echt verboden?
Veel moslims geloven dat muziek haram (verboden) is. Geleerden halen vaak overleveringen aan die muziekinstrumenten zouden veroordelen en ze in verband brengen met immoraliteit en afdwaling van de islam. Maar wat als de bron die zij gebruiken om dit verbod te rechtvaardigen—de Hadith—juist in de Koran wordt bekritiseerd?
In dit artikel bespreken we:
📀 Wat de Koran echt zegt over muziek
📀 De betekenis van "lahw al-hadith"
📀 De Hadiths die worden gebruikt om muziek te verbieden
📀 De tegenstrijdigheid tussen Hadith en de Koran over dit onderwerp
Wat zegt de Koran over muziek?
De Koran bevat geen enkel vers dat muziek verbiedt. Het meest geciteerde vers in deze discussie is Soera Luqman 31:6, waarin staat:
وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَشْتَرِي لَهْوَ الْحَدِيثِ لِيُضِلَّ عَنْ سَبِيلِ اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَيَتَّخِذَهَا هُزُوًا ۚ أُولَٰئِكَ لَهُمْ عَذَابٌ مُهِينٌ
"En onder de mensen is er hij die afleidende Hadith (lahw al-hadith / لَهْوَ الْحَدِيثِ) koopt om anderen zonder kennis van de weg van Allah af te leiden en het als een grap te beschouwen. Voor hen is er een vernederende bestraffing."
Veel geleerden beweren dat "lahw al-hadith" verwijst naar muziek. Maar hier wordt het interessant: het vers waarschuwt eigenlijk tegen Hadiths (lahw al-hadith), niet tegen muziek!
Hadiths die mensen afleiden en hen misleiden van Gods pad, passen perfect bij deze beschrijving. Is het niet ironisch dat geleerden Hadiths gebruiken om muziek te verbieden, terwijl de Koran waarschuwt voor nutteloze Hadiths die mensen van Allah afbrengen?
De Hadiths die worden gebruikt om muziek te verbieden
Geleerden die beweren dat muziek haram is, citeren vaak de volgende Hadiths:
1. Sahih al-Bukhari 5590
Overgeleverd door Abu 'Amir of Abu Malik Al-Ash'ari:
"De Profeet (ﷺ) zei: 'Onder mijn volgelingen zullen er mensen zijn die overspel, het dragen van zijde, het drinken van alcoholische dranken en het gebruik van muziekinstrumenten als toegestaan zullen beschouwen. En er zullen mensen zijn die aan de rand van een berg verblijven en ’s avonds zal hun herder met hun schapen naar hen toe komen en iets van hen vragen, maar zij zullen zeggen: "Kom morgen terug." Allah zal hen die nacht vernietigen en de berg op hen laten neerstorten, en Hij zal de overlevenden in apen en varkens veranderen en zij zullen zo blijven tot de Dag der Opstanding.'"
2. Sunan Ibn Majah 4020
Overgeleverd door Abu Malik Al-Ash’ari:
"De Boodschapper van Allah (ﷺ) zei: 'Er zullen mensen uit mijn gemeenschap zijn die wijn zullen drinken en het een andere naam zullen geven, terwijl muzikale instrumenten voor hen zullen worden bespeeld en zangeressen voor hen zullen zingen. Allah zal hen in de aarde doen verzinken en hen in apen en varkens veranderen.’"
Wat is er met de apen en varkens gebeurd?
Als muziek echt verboden was en degenen die ernaar luisteren in apen en varkens zouden veranderen, zou de wereld er dan niet heel anders uitzien? Denk er eens over na – hoeveel mensen hebben in de geschiedenis naar muziek geluisterd? Miljarden! En toch zijn we nog steeds volledig menselijk. Geen meldingen van mensen die wakker worden met staarten of snuiten. Geen historische verslagen van dorpen vol voormalige muziekliefhebbers die zich ’s nachts plotseling in dieren hebben veranderd.
De hadiths beweren dat degenen die muziekinstrumenten bespelen dit vreemde lot zullen ondergaan. Maar de realiteit spreekt een andere taal: muzikanten, zangers en muziekliefhebbers zijn overal ter wereld te vinden, en ze lijken het prima te doen. Sterker nog, sommige van de slimste, creatiefste en zelfs meest spirituele mensen hebben een diepe connectie met muziek.
Dus, wat is er gebeurd? Is de transformatietovenarij gestopt met werken? Of – misschien – waren deze hadiths nooit bedoeld om serieus genomen te worden? In plaats van gitaren en piano’s te vrezen, zouden we misschien iets anders moeten vrezen: blindelings geloven in overleveringen die de logica, de realiteit en – vooral – de Koran tegenspreken.

Allah is de enige wetgever
De Koran herhaalt keer op keer dat alleen Allah de autoriteit heeft om iets als haram te verklaren:
"Zeg: ‘Hebben jullie nagedacht over wat Allah voor jullie als voorzieningen heeft neergezonden, en jullie hebben een deel ervan als verboden en een deel als toegestaan verklaard?’ Zeg: ‘Heeft Allah jullie hiervoor toestemming gegeven, of verzinnen jullie leugens over Allah?’" (10:59)
"Verklaar niet met jullie tongen ten onrechte: 'Dit is toegestaan en dat is verboden,' en verzin zo geen leugens over Allah. Waarlijk, degenen die leugens over Allah verzinnen, zullen nooit slagen." (16:116)
"Of hebben zij partners die voor hen in de godsdienst voorschriften maken waartoe Allah geen toestemming heeft gegeven? Als er geen beslissend woord was uitgesproken, zou er al over hen geoordeeld zijn. Voorwaar, de onrechtplegers wacht een pijnlijke bestraffing." (42:21)
Als muziek werkelijk haram was, zou Allah dat dan niet expliciet hebben vermeld? In plaats daarvan waarschuwt de Koran herhaaldelijk tegen het verzinnen van verboden in Gods naam—iets wat keer op keer met muziek is gebeurd.
Muziek en de voorzieningen van God
Een veelgebruikt argument tegen muziek is dat het onrechtvaardige inhoud kan bevatten. Maar volgens die logica zouden we alles moeten verbieden dat misbruikt kan worden.
Soera An-Nahl (16:67) geeft een krachtige vergelijking:
"En van de vruchten van de dadelpalmen en de druiven maken jullie bedwelmende dranken en goede voorzieningen. Hierin is werkelijk een teken voor mensen die begrijpen."
Allah erkent dat sommige mensen druiven gebruiken om alcohol te maken, maar Hij verbiedt druiven zelf niet. Hetzelfde principe geldt voor muziek—alleen omdat sommige muziek voor zondige doeleinden wordt gebruikt, betekent dat niet dat muziek op zichzelf haram is.
Sterker nog, muziek kan een bron van rechtschapenheid zijn—een manier om God te gedenken, te inspireren, te genezen en de ziel te verheffen.
Soera Al-A'raf (7:32) bevestigt dit:
"Zeg: 'Wie heeft de goede dingen die Allah voor Zijn dienaren heeft geschapen en de reine voorzieningen verboden?' Zeg: 'Deze zijn bestemd voor de gelovigen in het wereldse leven, en op de Dag der Opstanding zullen zij exclusief voor hen zijn.' Zo leggen Wij de tekenen uit voor mensen die weten."
Als Allah schoonheid en vreugde heeft geschapen voor Zijn dienaren, wie zijn wij dan om ze te verbieden?
Tijd om het muziekdebat te heroverwegen
Muziek is een schepping van Allah die, net als alles in deze wereld, zowel goed als slecht kan worden gebruikt.
Het is tijd om te stoppen met het vertrouwen op verzonnen Hadith en terug te keren naar de Koran als onze ultieme bron van leiding.
Als we echt Gods woorden volgen, moeten we onszelf afvragen:
Naar wie luisteren we eigenlijk—Allah, of de geleerden die verboden verzinnen in Zijn naam?